I alle dager! Her blir det lokalt fortalt.

12. mai 2022

Historien bak Lokalt fortalt (tidligere «Snakk om lokalhistorie på Fjøanger, Minde, Paradis og Storetveit»)

Mai 2022. Jeg bare bestemte meg: Jeg vil lage en podkast om strøkene jeg vokste opp i, og som jeg er så glad i. Det er noe med å bli eldre og føle og se alle forandringene som skjer både inni og utenpå en selv og omgivelsene. Det dokumenteres mye på sosiale medier og på nett generelt, men det er likevel en god del nyere lokale historier som forsvinner om de ikke blir fortalt med de stemmene som er bak dem. For det er de stemmene jeg ville høre og forevige. Ting har en tendens til å flakke forbi og hurtig erstattes av nye ting. Og de hendelsene og øyeblikkene og minnene er det jeg vil ha foreviget. Og jeg tror flere vil sette pris på disse både nå og i fremtiden. Jeg har, etter mine foreldre gikk bort, hatt et prosjekt der jeg skanner bilder og dokumenter og kategoriserer diverse minner. Det er selvsagt mye presonlig der, men jeg har også sett at det er ting her som også andre kan ha glede av å se og/eller høre om.

Dråpen var da jeg så en kommentar i Facebook-gruppen «STORETVEIT • PARADIS • FJØSANGER – i gamle og nye dager» som Bemte Borgen skrev, der hun takket for mange henvendelser i forbindelse med en bokutgivelse om Fjøsanger og Langegården. Det var visst mange som ville fortelle sine historier. Jeg var en av disse, og noen av mine private bilder og historier kom også med i boken. Jeg så rett og slett at det var et «marked» for å kunne snakke (mer) om lokalhistorie i disse strøkene.

Valg av podkastformatet var enkelt og greit fordi jeg var og er en stor fan av dette formatet og har hørt på podkaster siden midten av 2000-tallet. Jeg bruker det så og si overalt; når jeg går på tur, når jeg vasker huset, når jeg kjører bil, når jeg jogger, når jeg rydder boden eller maler en vegg. Eller når jeg lager middag. Av og til bare hører jeg uten å gjøre noe annet. Og veldig ofte lærer jeg enormt mye av det, og jeg både inspireres til å gjøre mine egne episoder bedre, men også inspireres jeg av mange av temaene jeg hører på/om og bruker det rett og slett til å bli litt opplyst om litt av hvert også. Det er et fantastisk og unikt medum.

Teknisk hadde jeg liten peiling på hvordan jeg skulle gjøre dette, men siden jeg har dervet med musikk og lydinnspilling tidligere, var det tross alt ikke så vanskelig å komme i gang. Og som De sier; det viktigste er å komme i gang, også går man seg til etter hvert. Og det er virkelig en vei man bare må starte på, også finner man både ut av lyd og form og retning etter hvert. Det er jo også slik at ting kan forandre seg veldig plutselig, men nesten alt er lov i podkastverdenen, og man skal bare følge sin egen vei og måte og prøve å gjøre akkurat det man føler er riktig. Da blir det en bra og ekte og varig podkast.


Episodetekst:
Velkommen til denne aller første episoden i den rykende ferske lokalhistoroepodkasten for Fjøsanger, Minde, Paradis og Storetveit. Her får du vite litt – nei ganske mye, om hva denne podkasten er tenkt å bli. Du får også et innblikk i deler av den lange listen over innhold jeg ser for meg den kan romme fremover. Jeg er superspent!

Kreditering: Intro- og avslutningsmusikk er min ganske frie tolkning og fremføring av «Paradis skole»-melodien som er skrevet og komponert av Ivar von Mehren Torgersen. Noten finnes i boken «Først var det bare et lite skolehus… Skolen på Paradis gjennom hundre år 1883 – 1983» Forfatter: Bjørn Johanson.