22. mai 2022

Historien bak Lokalt fortalt (tidligere «Snakk om lokalhistorie på Fjøanger, Minde, Paradis og Storetveit»)

Mai 2022. Jeg bare bestemte meg: Jeg vil lage en podkast om strøkene jeg vokste opp i, og som jeg er så glad i. Det er noe med å bli eldre og føle og se alle forandringene som skjer både inni og utenpå en selv og omgivelsene. Det dokumenteres mye på sosiale medier og på nett generelt, men det er likevel en god del nyere lokale historier som forsvinner om de ikke blir fortalt med de stemmene som er bak dem. For det er de stemmene jeg ville høre og forevige. Ting har en tendens til å flakke forbi og hurtig erstattes av nye ting. Og de hendelsene og øyeblikkene og minnene er det jeg vil ha foreviget. Og jeg tror flere vil sette pris på disse både nå og i fremtiden. Jeg har, etter mine foreldre gikk bort, hatt et prosjekt der jeg skanner bilder og dokumenter og kategoriserer diverse minner. Det er selvsagt mye presonlig der, men jeg har også sett at det er ting her som også andre kan ha glede av å se og/eller høre om.

Dråpen var da jeg så en kommentar i Facebook-gruppen «STORETVEIT • PARADIS • FJØSANGER – i gamle og nye dager» som Bemte Borgen skrev, der hun takket for mange henvendelser i forbindelse med en bokutgivelse om Fjøsanger og Langegården. Det var visst mange som ville fortelle sine historier. Jeg var en av disse, og noen av mine private bilder og historier kom også med i boken. Jeg så rett og slett at det var et «marked» for å kunne snakke (mer) om lokalhistorie i disse strøkene.

Valg av podkastformatet var enkelt og greit fordi jeg var og er en stor fan av dette formatet og har hørt på podkaster siden midten av 2000-tallet. Jeg bruker det så og si overalt; når jeg går på tur, når jeg vasker huset, når jeg kjører bil, når jeg jogger, når jeg rydder boden eller maler en vegg. Eller når jeg lager middag. Av og til bare hører jeg uten å gjøre noe annet. Og veldig ofte lærer jeg enormt mye av det, og jeg både inspireres til å gjøre mine egne episoder bedre, men også inspireres jeg av mange av temaene jeg hører på/om og bruker det rett og slett til å bli litt opplyst om litt av hvert også. Det er et fantastisk og unikt medum.

Teknisk hadde jeg liten peiling på hvordan jeg skulle gjøre dette, men siden jeg har dervet med musikk og lydinnspilling tidligere, var det tross alt ikke så vanskelig å komme i gang. Og som De sier; det viktigste er å komme i gang, også går man seg til etter hvert. Og det er virkelig en vei man bare må starte på, også finner man både ut av lyd og form og retning etter hvert. Det er jo også slik at ting kan forandre seg veldig plutselig, men nesten alt er lov i podkastverdenen, og man skal bare følge sin egen vei og måte og prøve å gjøre akkurat det man føler er riktig. Da blir det en bra og ekte og varig podkast.

Episodetekst:
Velkommen til denne aller første episoden i den rykende ferske lokalhistoriepodkasten for Fjøsanger, Minde, Paradis og Storetveit. Her får du vite litt – nei ganske mye, om hva denne podkasten er tenkt å bli. Du får også et innblikk i deler av den lange listen over innhold jeg ser for meg den kan romme fremover. Jeg er superspent!

Kreditering: Intro- og avslutningsmusikk er min ganske frie tolkning og fremføring av «Paradis skole»-melodien som er skrevet og komponert av Ivar von Mehren Torgersen. Noten finnes i boken «Først var det bare et lite skolehus… Skolen på Paradis gjennom hundre år 1883 – 1983» Forfatter: Bjørn Johanson.

19. mai 2022

I denne episoden får du høre beretninger om den myteomspunnede Tyskerhulen på Paradis. Dette mystiske stedet har vært en kilde til mangt et barns grøss og gru-opplevelser, men også en kilde til spenning og inspirasjon – og som faktisk også har klart å ende opp i en universitetsoppgave. Det blir også en førstehåndsberetning fra en som faktisk bodde hele sin barndom oppå selveste Tyskerhulen. Bli med oss inn i denne underjordiske podkastepisoden.

26. mai 2022

Vibeke Løvaas Nyland er barnebarn av fabrikkeier Nils Løvaas som hadde en saftfabrikk på Minde fra 1950-tallet til 1980-tallet. Hun forteller i denne episoden om livet på og rundt Bergens saftfabrikk. Her får du mange artige minner og historier om menneskene, driften og fabrikklokalene. Saft suse!

2. juni 2022

I denne episoden blir det både bursdagssang og prat om halvgamle og halvnye dager: Hvordan er det å vokse opp i strøkene i disse dager, og hvordan er det å gå i noen av fars fotspor? Far og sønn tar en ørliten rundtur i minnebøkene, og prater løst og fast om livet både her og der og nå og da. Hurra!

9. juni 2022

I denne episoden avdekkes litt av en historie, da undertegnede i søken på lokalhistorier, plutselig stumper over en oppdagelse som viser seg å være en del av egen familiehistorie. Hør om familien Sæthre og historien om Eikelund skole på Tveiterås.

16. juni 2022

(NB. Det har sneket seg inn en feil i introen; slottet er over 100 år gammelt (cirka 120), ikke over 200.)

Vi tar i denne episoden turen til Gamlehaugen, og du får høre litt om ting som man ikke finner så mye av i historiebøkene: Det blir blant annet noen fortellinger om hvordan vi brukte Gamlehaugen i barndommen, og hvordan vi bruker det i dag. Vi får også høre en artig historie om hvordan kong Olav møtte et av barna som besøkte Gamlehaugen mens kongen var der.

23. juni 2022

Kursen settes denne gang mot Storetveit kirke, og først blir det snakket litt om dens historie før turen går opp på galleriet for å ta en prat med organist og komponist Ruth Bakke. Hun har vært kantor i kirken fra 1972 og frem til hun ble pensjonist i 2017. Men hun gir seg ikke: Hun er fremdeles en svært aktiv dame, både i og utenfor kirken. Vi får høre spennende historier og improvisert orgelmusikk, og vi får til og med podkastvignetten spilt på kirkeorgelet! Og ikke nok med det: Vi får også svar på en ting i hvert fall jeg har lurt på i alle år … Velkommen inn!

Kilder:
https://norgeskirker.no/wiki/Storetveit_kirke
https://kirken.no/globalassets/fellesrad/bergen/menigheter/storetveit/dokumenter/menighetsblad/storetveit%20%201-22%20web.pdf
https://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/1425196

30. juni 2022

Livet på Langegården kunne det vært laget en helt egen podkast om; etter at du har hørt denne episoden, vil du skjønne hva jeg mener: Her får vi høre om alt fra bonderomantikk til beitelogistikk, avspenning med hestestell og ikke minst om hengebuksvinet Kurts griseflaks på Tinder. Vi snakker hel ved og valgets kval mellom Netflix og selv-fiks.

Gjest i denne episoden er selveste bonde og forpakter, Erik Krohn-Hansen. Velkommen til Langegårds!

Se også NRKs TV-program ‘Nasjonal vedkveld’ innspilt på Langegården. (Men først når du har hørt denne podkastepisoden ferdig!)

15. juli 2022

Denne gangen går turen til Storetveit gård – et sted Ståle Befring, som er dagens gjest, også kaller “Villaren” og “Knausen”, etter å ha brukt området til lek og moro i barne- og ungdomsårene. Vi får høre Ståle fortelle om ville slengdissestunt, utsvevende skiopplevelser på miniski og ikke minst om en skrekkinngytende tennisbane. Vi svinger også innom en bråte andre barndomsminner, og litt om selve gårdens historie. Vi sporer selvsagt både på og av etter hvert som den hyggelige praten går. Sånn skal det være. God lytt!

Kilder:
Artikkel i Storetveit kirkes menighetsblad (av Agnethe Mohn og redaksjonen): https://kirken.no/globalassets/fellesrad/bergen/menigheter/storetveit/dokumenter/menighetsblad/storetveit%20%201-22%20web.pdf
Arkitekt Egill Reimers: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Egill_Reimers
"Tennis court": https://www.imdb.com/title/tt0088244
Salg av Storetveit gård i 2017: https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/9gMbp/historisk-herregaard-er-solgt
Flyfoto: https://marcus.uib.no/instance/photograph/ubb-nor-m-0915.html

3. august 2022

I et villastrøk i hjertet av Paradis, finnes det en ganske skjult perle kalt Carnival Studios. Fra dette nå over 30 år gamle musikkstudioet, har det i alle disse årene trillet ut uendelig mye musikk. Ofte dunkel og melankolsk, men kritikerrost. Men den svever ikke bare rundt om i nærområdene, nei, den har også funnet veien ut i den vide verden, både nasjonalt og internasjonalt – og til og med over både sjø og land. Bli med på en reise inn i Helge Erik Olaussens (alias Erik Olaus) paradisiske musikkunivers.

Musikken som ble brukt i denne episoden er innspilt i Carnival Studios, og er fremført av Paynbird.

Paynbird (Spotify)
Moon Illusion (Spotify)
En artikkel om Carnival Studios i bt.no

28. august 2022

Med noen timer til rådighet en lørdags formiddag, tok jeg meg en tur til Fantoft for å se litt på gammelt og på nytt, og for å fortelle litt om både nåtid og fortid derfra. Jeg forteller mens jeg går, og jeg sper også på med litt fakta her og der. Det ble en veldig fin tur, og det var veldig kjekt å ta seg tid til å mimre litt om dette området som var en ofte besøkt plass i barndommen.

18. september 2022

Denne gangen drives episoden fremover av rene hestekrefter: Jeg har rett og slett fått være med på en lang tur med to ponnier, (mor (24) og sønn (10) og en hestejente ved navn Maja Vaardal-Lunde. Turen går fra Langegården til Storetveit, via Minde, Elvebakken og Kristianborg. Her blir det mimring om tiden i stallen på Langegården på det glade 80-tallet, og om alle områdene som hestene og folkene derfra beveget seg i. Og mye, mye mer. Sal opp og hiv deg på!

Takk til Langegården for alt, både nå og da!
Takk til sponsor REMA 1000 Fjøsanger

9. oktober 2022

Storetveitmarken viser seg å være et veldig spennende sted, som åpner opp for litt av hvert å snakke om. I denne episoden dykker jeg ned i noen av historiene til denne 150 dekar store plassen, og her blir det snakk om alt fra blomster og bier til professorer og campinggjester. Det blir til og med en tur innom et rykende ferskt norgesmesterskap i terrengløp. God lytt!

Kilder: bergenbyarkiv.no | kondis.no | gneist.org/nmterrenglop | floenparsellag.wordpress.com | geocaching.com | ba.no | bt.no | Facebook-gruppe: STORETVEIT • PARADIS • FJØSANGER - i gamle og nye dager | Storetveit skole 1967–1977 (trykt hefte)

Sponsor: 
Rema 1000 Fjøsanger

Kontakt: 
kontakt@snakkomlokalhistorie.no

Nettside:
 snakkomlokalhistorie.no

Etter noen ukers stillhet på grunn av flytting, er jeg med glede og iver tilbake! Og jeg har litt av hvert å meddele. Jeg nevner i fleng: Navneskifte, nye spennende gjester på plakaten, offentlig støtte, sponsing og mer til. Ta deg en lytt og bli oppdatert!

Lytt: lokaltfortalt.no
Kontakt: post@lokaltfortalt.no
Støttespiller: Bergen kommune
Sponsor: Rema 1000 Fjøsanger

21. november 2022

I 1954 flyttet en fem år gammel kar til Grønnestølen på Minde, og vi får i denne episoden høre litt om hvordan det var å vokse opp her den gang da. Vi får også høre om hvordan livet på mange måter ble formet av denne oppveksten og hvor det tok veien videre. Det er en spennende reise vi får innblikk i, og vi får bli litt bedre kjent med en ildsjel som også har vært med i alt fra 1. Fjøsanger speidergruppe til 17. mai-komiteen. Og da snakker vi i mange tiår! Unn deg en god halvtimes tid med Erik Næsgaard som lokalhistorieforteller.

Noen kilder og noen takk:

To hundre år med gårdsdrift på Grønnestølen

"Til en artig forlystelse": "for det spaserende publikum" : Johan Lange og Fjøsanger hovedgård

-med flagget høyt i topp: 1. Fjøsanger speidergruppe gjennom 75 år

Sponsor: Rema 1000 Fjøsanger
Støttet av Bergen kommune

22. november 2022

I sommer (2022) laget jeg en sommerspesial – en liten videocast, rett og slett. Turen gikk inn i et fotoalbum, og derfra videre via noen utvalgte bilder som blant annet tok oss med på en aldri så liten lokalhistoriereise fra Hop til Paradis på selveste 17. mai i 1980. Og det passer jo kjempebra siden selveste 17. mai-komiteformannen gjennom flere år var gjest i forrige episode. Muligheten for å bruke video på Spotify har altså kommet til Norge, og da tenker jeg at det må prøves ut. Så får vi se om dette er et format som kan brukes her i podkasten dann og vann, og til og med nå og da. Det åpner i så fall opp for masse spennende muligheter fremover! Krysser fingre for at du kan like at det kan skje litt av hvert her i Lokalt fortalt … Alle bildene er fra privat samling.

22. desember 2022

Denne episoden er publisert og kan høres overalt hvor podkasten din er tilgjengelig.
I denne episoden skal vi snakke om handel og vandel på Paradis, og da med et lite trykk på handel. For Paradis har lenge vært et sted der både innbyggere og besøkende har kunnet få tak i det meste av det som både trengs til hverdag og til fest. Og det har vært litt av hvert av servicenæring i litt vid forstand innom dette relativt lille stedet.

Netttside: lokaltfortalt.no
E-post: post@lokaltfortalt.no
Støttes av Bergen kommune
Sponses av Rema 1000 Fjøsanger

Kilder:
https://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/1420042
https://no.wikipedia.org/wiki/Paradis_(Bergen
https://www.bt.no/btmagasinet/i/GG4evl/kvelden-jeg-mistet-hoerselen
https://www.arealplaner.no/bergen4601/arealplaner/5279

21. januar 2023

Denne episoden er publisert og kan høres overalt hvor podkasten din er tilgjengelig.
Livet er det som skjer mens vi er opptatt med å legge andre planer, sa John Lennon en gang (selv om det etter sigende var Allen Saunders som sa det først). Uansett; I denne episoden får du høre historien om hvordan 'Lokalt fortalt' plutselig hadde en ny, lokal kar med på laget, og hvordan dette ble en spire til at mange nye lokalhistorietoktplaner vokste frem. Vi vil aldri glemme hvor vi kommer fra, men vi skal heller ikke lukke ørene eller øynene for at det finnes noe lokalt som kan blir fortalt overalt.

31. januar 2022

I denne episoden tar vi plass på skolebenkenfor å høre hvordan livet både foran og bak kateteret på Storetveit skole var fra da skolen ble bygget og frem til i dag. Her får vi altså både lærer og elev-perspektivet, krydret med litt historier fra blant annet 'Storetveit skole 1967–1977'-heftet og selveste 'Storetåen', som var skoleavisen der på 80-tallet. Gjest er Rolf Dennis Bruun, som var lektor og sosiallærer fra 1972.

Netttside: lokaltfortalt.no
E-post: post@lokaltfortalt.no
Facebook: facebook.com/lokaltfortalt
Instagram: instagram.com/lokaltfortalt
Støttes av Bergen kommune
Sponses av Rema 1000 Fjøsanger

Kilder:
Storetveit skole-heftet
Wikipedia

Musikksnutter:
Episodemelodi: 'Paradis skole' (Komponert av Ivar von Mehren Torgersen i 1983, fremført av Markus Scholz)
'Money for nothing' (Dire Straits)
'Careless Whisper' (George Michael)

10. februar 2022

Bli med Lokalt fortalt til fjells av alle ting. Nærmere bestemt til Ustaoset, hvor vi får høre hvordan Hilde Karlsen, opprinnelig fra Fana, har slått seg både ned og opp og hvor hun driver friluftskonseptet Vinternatt. Men veien til fjells gikk ikke akkurat i en rett linje, og vi får høre om en reise som har vært ganske utenom det vanlige. Noen stikkord kan være Søre Skogvei, Skjold, Fana skoleteater, Sunnhordland folkehøgskule, København, Sevilla, flamencosang, skuespill, friluftsliv, koret Bris, isbading, fjellsang, stasjonære og mobile badstuer og mye mer til. Hopp på og bli med opp i vinterfjellet!

Podkastverter er Ståle Befring og Markus Scholz

Kilder:

Musikk:

 • Shiny colors and beauty queens | Deep summer | A better place (Paynbird)
 • Alegría (Hilde Karlsen (sang) Poul Jacek (gitar) guitar, Anders Pedersen (Cajón))
 • Fyret ver Tornehavn (Koret Bris)Tekst og musikk: Kari Bremnes | Arrangert for koret Bris av André ViervollDirigent: Lars Inge Tverberg | Solist: Hilde Karlsen. Band: Andreas Voie Juliebø - trommer og perk | Kjell Audun Holestøl - bass og synthbass | Espen Wensaas - gitar | Lars Inge Tverberg - piano og synth
 • O Jesus du som fyller alt i alle (Hilse Karlsen, sang. Lars Inge Tveberg, piano)


Sponsorer og støttespillere:

14. februar 2022

I denne del 2 av historien om Hilde Karlsen og hennes Vinternatt, får vi høre at Vinternatt heldigvis ikke bare er noe som lever om vinteren – sammen skal vi drømme oss frem mot sommeren. Og vi skal få høre at det ikke akkurat ligges på latsiden, da heller. Men vi skal også få høre litt om hvordan det er å kjenne på den litt mer stille delen av livet på Ustaoset. For det finnes jo også en innside å ta vare på i denne til tider kompliserte og til dels kaotiske tilværelsen.

Podkastverter:
 Ståle Befring og Markus Scholz

Musikk og lydklipp:

Sponsorer:

 

4. mars 2023

Sier man Krambua til en bergenser, kan det nesten garanteres at det lokker frem et smil og mange gode følelser. Dette stedet, som ikke bare vare en butikk og har vært og er et bygg med litt av hvert av butikker og bedrifrter, har vært er kjært sted for mange. Et landemerke har det også blitt. Vi tar Krambua- praten med Kari Seim som jobbet der i mange år, og det sammen med Lokalt fortalts egen Ståle Befring, som også startet sin jobbkarriere hos Magnar Fredheim m. fam.

Skriftlige kilder (stor takk til Hege Blindheim for disse!):

Podkastverter er Ståle Befring og Markus Scholz

17. mars 2023

En studietid på 'høyden (Nygårdshøyden) er det veldig mange som har opplevd og har mange, mange minnexr fra. Men årene går og ting endres der også: Som for eksempel bygningene, utdanningsformene og ikke minst tidenes strømninger. Pål Schroeder hadde sin studietid (vi kan godt kalle det glanstid) på Universitetet i Bergen fra midten av 80-tallet og ut på nitti-tallet, og vi får høre om ganske andre tider som student da enn den vi observerer og opplever i dag. For å gi noen hint, så blir det snakk om alt fra lab-sprit på Realfagsbygget til filosofi, hovedoppgave i litteraturvitenskap om Paul Auster, poststrukturalisme, Natjazz, Studentsenteret (det gamle, vel og merke), Bergen filmklubb, ulver i taket og  en haug av minner som av alle steder  ligger i maten og drikken fra den gang da. Ta plass i nostalgidronen og nyt ferden.

Nettside: lokaltfortalt.no

E-post: post@lokaltfortalt.no

Podkasten støttes av Bergen kommune

Sponsor: Rema 1000 Fjøsanger

Vert i dagens episode: Markus Scholz (med-vert i podkasten er Ståle Befring)

Kilder:

I denne episoden (del en av to) har vi besøk av stand-up-komiker Christoffer Schjelderup, og vi får høre hans historie om veien fra fødestedet Voss til scenelivet i Fana skoleteater.

Lydklipp hentet fra Fanapostens Kanal
Netttside: lokaltfortalt.no
Kontakt: E-post: post@lokaltfortalt.no
Podkasten støttes av Bergen kommune

I denne episoden (som er del to av to) går praten videre med stand-up-komiker Christoffer Schjelderup. Vi får høre om den kronglete veien fra skoler evy-dagene og helt frem til hans nyeste show, som B.T. mente var “Høstens morsomste forestilling!”

Lydklipp er hentet fra Christoffer Schjelderup på YouTube og fra filmen Dum og dummere
Produksjon, lyd og klipp: Markus Scholz
Podkasten støttes av ⁠Bergen kommune⁠

Tommy, Ståle Befring, Markus Scholzog Inge Instebø i Bergen kretsfengsel 2023

Bli med inn og få høre om livet bak murene i det over 150 år gamle Bergen kretsfengsel. Fengselet ble nedlagt i 1990 og har siden stått tomt og er blitt fredet. Det er noe helt eget med å få komme inn og få en privat omvisning av en helt ekte fengselsbetjent, Inge Instebø, som jobbet der fra 1981 til det ble stengt i 1990. Det er litt av noen historier vi får høre om dette spesielle livet som både innsatt og ansatt, og ikke minst føle gjenklangen av de mange skjebner som har levd deler av sine liv bak disse lukkede dører og vegger.

 • Musikk-klipp (i rekkefølge)
 • 1) Spor (Markus Scholz)
 • 2) Sadness (Paynbird)
 • 3) 'House of the rising sun (The Animals, fremført av Jan Lund Janson og Markus Scholz)
 • 4) Jailhouse rock (Elvis presley)
 • 5) Prosecution song (Paynbird)
 • 6) Släpp fångarne loss (Birger Sjöberg, fremført av Lena Nyman och Tage Danielsson)
 • Episodeidé og arrangør: Ståle Befring
 • Teknikk og lyddesign: Markus Scholz

Tveitevannet: Etter sigende Norges mest forurensede innsjø, men dog så vakker og så rikt på liv; både i og ved. Lite visste vi om hvor mye vi ikke visste. Vi tok turen rundt, og glade er vi for det. Kom, la oss fortelle deg litt av hvert om mangt, om både det vi ser og det vi ikke ser …

Podkastverter er Ståle Befring og Markus Scholz

Produksjon og redigering: Markus Scholz

Kilder (i vilkårlig rekkefølge)

Vi hadde ikke et valg lenger: Vi var hjemsøkt. I denne del to av fortellingen om Tyskerhulen på Paradis, legger vi ut på en siste fredsferd mot hulen, og det med et endelig og klart mål om å kunne få legge uroen over dette stedet bak oss. En gang for alle. Bli med oss inn …

Ja, også er det 1-års dagen til podden! Hipp hurra! Mer om det får du vite i episoden. Ha en god lytt!

Podkastverter: Ståle Befring og Markus Scholz
Produksjon og redigering: Markus Scholz
Netttside: ⁠⁠⁠⁠lokaltfortalt.no⁠⁠⁠⁠
Kontakt: E-post: ⁠⁠⁠⁠post@lokaltfortalt.no⁠⁠⁠⁠
SoMe:
⁠⁠⁠⁠facebook.com/lokaltfortalt⁠⁠⁠⁠ | ⁠⁠⁠⁠instagram.com/lokaltfortalt⁠⁠⁠⁠
Podkasten støttes av ⁠⁠⁠⁠Bergen kommune⁠⁠⁠⁠
Sponsorer:
⁠⁠⁠⁠Rema 1000 Fjøsanger⁠⁠⁠⁠ og ⁠⁠⁠⁠Dåvøy & Foss musikk⁠⁠
Musikk: Markus Scholz & ⁠Paynbird⁠

Eli Kari Gjengedal har vært på besøk, og her får du høre om hennes utrolig spennende spennende reise fra livets start i Leikanger til å bli en vaskekte Nordnes-dame som virkelig har vært med å sette Bergen på kartet. I følge Alex Rosén, er dette kanskje en av de mest interessante damene i Norge. Vi får høre henne fortelle om gardslivet i barndommen; bærekraftig ingeniørutdanning i Bergen; veien fra ryddehjelp til bartender på Banco Rotto‚ produksjon av sin egen Pink Gin med Stig Bareksten – der ingrediensene blant annet kom fra Nordnes og Leikanger; og ikke minst hvordan livet tok nye vendinger da hun ble den syngende væredamen og hele Norges snakkis.

Hva blir det neste? Smeller hun til med et pyroshow på Koengen, kanskje? Eller setter hun opp en værmaskin på Fløien? Ingenting er umulig … Den som lytter får høre!

Podkastverter: Ståle Befring og Markus Scholz

Produsent og tekniker: Markus Scholz

Lydklipp:

Lokalt fortalt-info:

"Historien er et hus med mange rom." Vi får i denne episoden, og det fra høyeste hold, bekreftet at det vi holder på med her i Lokalt fortalt, er helt innafor – til og med kjærkomment. Og den som går god for oss, er bergenser og professor i moderne historie, Morten Hammerborg (høyeste hold). Han var så snill, at han ryddet plass i den rimelig overfylte kalenderen sin, og tok turen til oss for en god prat om Bergen og det bergenske. Og det vi får høre om og lære om Bergen i vid forstand, er noe som burde vært pensum for absolutt alle bergensere – både innfødte og alle andre som gjør eller har gjort bergenser av seg. Fantastiske fortellinger og fakta! Og ikke nok med det, familiekoret Befring bidrar også med 100 % innlevelse når de fremfører kjente og kjære bergenssanger underveis. Vi snakker altså en helt knall i padden-episode. Podden ska hem!

Kilder:

Bergenseren – En historisk analyse (bok av Morten Hammerborg)

Nokke for seg sjøl (NRK-podkast)

Morten Hammerborgs foredrag på BOB

Musikk: “Nystemten” og “Madam Felle” ble fremført live, hjemme i stuen, og det av familiekoret Befring (Ståle, Isabel, Emilie og Daniel Befring)

Netttside: lokaltfortalt.no
E-post: post@lokaltfortalt.no
Støttes av
Bergen kommune
Sponses av Rema 1000 Fjøsanger og Dåvøy & Foss Musikk AS

Podkastverter er Ståle Befring og Markus Scholz Innspilling og produksjon: Markus Scholz